torsdag 18. juli 2013

Høyt hue

Jeg har så lyst til å ta med meg en gjeng og dra til skogs en måned eller to eller seks kanskje. Rolig. Lite på programmet. Mye søvn. Litt gåing. Lydvandring. Høre på stillheten og på regnet. Litt prating. Ikke for mye. Ideer. Rom for ideer. Hvile og rom for akkomodasjon.
Akkomodasjon: Kvalitativt nye måter å se verden på.
Komme tilbake med et skikkelig bra konsept. Til det beste for folk og helse. Norge er et utrolig bra land. Det gjøres utrolig mye i forhold til helse i Norge. Men det er fortsatt for mange som sliter her.
Vi må gjøre noe nytt også. Noe helt nytt.
Prosjektet har overskriften SS.
SS har en negativ assosiasjon for meg. Kanskje tiden er inne for å gi forkortelsen SS et ny og positiv assosiasjon.
SS i denne sammenheng står for Smartere Samfunn. Evt. ESS. Enda Smartere Samfunn. Det er jo mye bra her. Uansett. Det er alltid fint å ha et ESS i ærme.
Et samfunn med utvidet forståelse for hva det vil si å bidra. Et samfunn hvor det å delta betyr noe annet enn i dag. Hvor det å ”være med” eller innenfor antakelig er romsligere begrep.
Hva som har verdi og begrepet velykkethet har også et annet innhold.
Verdier.
Ideene vil handle om individ og felleskap. Om muligheter og om ansvar.
Det blir et samfunn med så mye forståelse at han med angst som ikke tør å åpne posten eller snakke med noen på et år………
Det blir et samfunn med fokus på fordelene med ”bakdelene”. På fordelene med ”raringene”. På fordelene med originalitet.
Alle er et geni. Men hvis du måler et ekorn etter dens evne til å spille kontrabass……
Ideene vil ikke handle om latskap hvis det er noen som vet hva det er.
 Vi må ha noe mindblowing. Universet er uendelig stort og det utvider seg med lysets hastighet.
Tygg på det. Er uendelig stort og utvider seg med lysets hastighet. Er det mulig? Det er i så fall mindblowing.
Vi må ha en tverrfaglig tverrkulturell sammensetning av folk som skal finne de ideene jeg snakker om her.
Vi trenger noen gærninger. Noen som ikke har noen begrensninger på takhøyde i huet sitt. Coneheads. Husker du den filmen? De hadde høyt hue.
Ideer.
Jeg hørte at det å gjennomføre OL (olympiske leker) i Oslo om noen år ville spare landet for milliarder av kroner i bedret folkehelse. Det er mulig. OL er kjempegøy. Jeg var på Lillehammer i 94. Herlig.
Ideer.
Jeg mener jeg lærte på Krigsskolen at tyskerne utdannet 100 000 militære ledere i mellom krigsstiden. Etter første verdenskrig fikk de ikke lov til å ha en militærstyrke på mer enn 100 000 mann. Hvis det stemmer. Smart å utdanne 100 000 ledere da. De fikk i allefall en ganske stor hær opp å gå, ganske så raskt, på noen få år før de startet krigen.
Hadde de 100 000 ledere klare for oppgaven?
De angrep for eksempel russland med 3 000 000 soldater noen år senere. 3 millioner mennesker. Det er mye folk. Mye utstyr. 3 000 000 par marsjstøvler, ryggsekker, våpen, hjelmer, bukser, kokekar osv. De var over hele verden og lagde en  effektiv og sulten drapsmaskin på noen ganske så få år. De bygde en mengde bygninger og veier og festninger og stridsvogner, flyplasser, dødsleire og ikke vet jeg. Over store deler av verden. Mye slavearbeid og frykt for å holde produksjonen i gang selvsagt. Men uansett. Krigstid gir ofte en organisering, en ”motivasjon” og en gjennomføringsevne som er helt ufattelig å forstå. Brukt for å ødelegge og drepe og ta. 3 millioner par marsjstøvler i størrelse 44 satt etter hverandre ville omtrent dannet en sammenhengende linje av sko i par etter hverandre langs E6 fra Oslo forbi Trondheim og 40 mil videre til Mosjøen.
Tenk hva man kunne fått til hvis man fikk til en like stor satsing og ”motivasjon” for å gjøre noe skikkelig positivt. Hvis all industri, økonomi og ressurser ble brukt til noe skikkelig positivt.
Jeg for min del har aldri skjønt hvor Hitler fikk pengene i fra til å sette i gang alt djevelskapet.
For pokker. I Norge.
La oss utdanne 100 000 ”folkehelse ambassadører”. Lavterskel mer offensivt enn forebyggende helsearbeid arbeid inn på forhånd dra lasset sammen finne folks sterkeste sider, det folk elsker, mestrer og som bidrar verdibasert kulturutviklings opplegg.
Prisen ift. OL? Kostnad/effekt?
Det kommer til å merkes på fastlegekontorene, i helsekøer og på NAV i allefall. Det kommer til å bli gøy og det kommer til å bli fulgt nøye med på i hele verden.
Og det kunne vært starten på en ”hær” med 100 000 000 mennesker verden over som jobbet med menneskerettigheter og fattigdomsbekjempelse. Det var 100 000 000 soldater i sving i andre verdenskrig. Så hvorfor er det ikke mulig?
Når gruppen med Coneheads kommer ut av skogen. Med ideer og ekorn på slep. Da blir det ordremøte. Det blir et godt gammeldags ordremøte hvor kongstanken, eller stridsideen presenteres.
Smartere Samfunn. Enda smartere samfunn.
Telt, kniv, fyrstikker og primus har jeg også.
Sett i marsj.
:o)
Høyt hue?
Sitter forresten på en kafe og skriver denne galskapen.
På veggen henger mye fin grafikk med tekst til. ”Du har en uendelig kraft når du er på rett vei”. På radioen spilles E.L.O. (Electric Light Orchestra).
Tekstlinjen ”Hold on tight to your dreams” cruiser fjærlett rundt i rommet.

5 kommentarer:

 1. Je kjæm, Knutsn...je e klar, og je stiller med et uendelig tomt blikk og åpent sinn..de blir gromt;-)

  SvarSlett
 2. Så bra, bra! Bra bra bra! Ditt høye hodet gjør meg glad!

  bBeøsk gjerne min "finnes-det-mening-med-alt-som-skjer-oss-blogg"!

  På www.rosamarrr,blogspot.no

  SvarSlett
 3. LA DET SKJE!!!!
  Knallbra skrevet. Jeg melder meg som kandidat til utdannelsen av "folkehelse ambassadører" :-)

  SvarSlett