tirsdag 13. oktober 2015

I løvens tid
"Løven Leo" er en bok jeg har skrevet. Den handler om løver, hyener, sebraer, om jaktmarker, om hva man tror på, om hva som er viktig å oppnå, om blodige maktkamper og om fred...

Løven Leo er også en bok på vei mot fred.

En vennlig person jeg kjenner sa til meg en gang, etter at vedkommende hadde lest boken; ”Løven Leo er en bok om menneskenes historie”.

Det var en hyggelig tilbakemelding å få. Boken er jo egentlig en allegori. Altså at den faktisk handler om dyr men egentlig handler om mennesker og om en menneskelig utviklingshistorie som leseren kanskje kan kjenne igjen hos seg selv eller hos andre eller generelt sett kan finne inspirerende.

Man kan lure på hvorfor Løven Leo i boken er så ekstremt opptatt av prestasjoner og makt og vold. Han jager seg selv til det ytterste for å oppnå det han ”vet” er det som er viktig å oppnå.

Noen vil si at grunnen til at Løven Leo er så krigersk er at han er redd. De reddeste løvene er de som vil ødelegge og drepe andre for å komme seg dit man vil, vil noen si.

De vil si at Løven Leo er drevet av frykt.

Noen vil si at Løven Leo er opptatt av prestasjoner og makt og av å jage seg selv til det ytterste fordi han vil oppnå noe han har lært i den kulturen han har vokst opp i, er det viktigste å oppnå her i verden.

De vil si at Løven Leo gjør det han gjør for å tilfredsstille dype og lærte kjerneforestillinger i sitt indre og at han gjør det han gjør for å oppnå tilhørighet. Det grunnleggende og dype behov for tilhørighet skal man ikke spøke med. Tilhørighet kan man også oppnå ved å stå på utsiden.

Uavhengig av om Løven Leo gjør det han gjør på bakgrunn av frykt eller fordi han virkelig dypt sett tror det han gjør er riktig så gjør, Løven Leo og de andre løvene i boken, Løven Mike og Løven Jonny, løvinnene og hyenene, det de gjør.

De gjør det de gjør.

Det skulle helt spesielle forhold til for å stoppe Løven Leo i sin blodtørstige jakt etter...? Ja hva jakter Løven Leo egentlig på? Hva skal han gjøre når han har drept alle og paret seg med en mengde løvinner. Hva skal han gjøre da?

Hva blodtørstige rovdyr som flakker hvileløst rundt på de endeløse sletter for å finne sitt neste bytte jakter etter, det vet jeg ikke. Men de jakter etter noe!

Løven Leo rekker i allefall å bidra til mye vold og konkurranse og blod før han blir stoppet. Dette var nok ikke moro for de andre dyrene på Serengeti som ble utsatt for Løven Leo sine nådeløse og blodtørstige klør. 

I en stor del av boken ser vi at Løven Leo drives av den informasjonen han får fra sine instinkter, drifter, følelser og begjær.

Han er ikke særlig bevisst i forhold til hva han driver med. Men han tror det han driver med er riktig.

Man synes jo ganske synd på Løven Leo underveis. Men man ser også i boken at det er naivt å tro at Løven Leo er ufarlig.

Til slutt blir Løven Leo stoppet.

Eller for å si det på en annen måte. Det skjer store endringer i Løven Leo sitt liv da han får møte Løven Aiap…

Den eneste måten å gå videre på. Er å gå videre. Den eneste måte å tilgi seg selv på. Er å tilgi seg selv. Den eneste måte å bli snillere på er å bli snillere.


Du kan få vite mer om boken og det er mulig å kjøpe den ved å trykke på denne linken her.1 kommentar:

  1. Hei! Jeg er journalist og skulle så gjerne ha hørt med deg om du kunne tenke deg å stille til intervju, men jeg finner ingen e-postadresse. Har du mulighet til å sende meg en mail?

    Mvh.
    Lizbeth Osnes
    Frilansjournalist@lizbethosnes.com

    SvarSlett