onsdag 17. august 2016

FredetI Norge er det slik at alle faste kulturminner fra før 1537 er automatisk fredet. Yngre bygninger eller installasjoner kan vedtaksfredes hvis de ses på som viktig for å ivareta vår kulturarv og forstå bakgrunnen for vår kultur.

Historie kan være til hjelp i nåtid. Ikke for at man skal stå fast i det gamle som er utgått på dato, men fordi man skal bygge seg dyktigere til å finne glede i nå tid. Deler av Norsk historie handler om slit i vær og vind. Slit!

I dag foreslår jeg at også du er fredet. Du er antakelig yngre enn fra 1537 så derfor er du herved Vedtaksfredet. Fredningen er gjennomført for at vi skal ta vare på arven fra deg. Du har slitt mye, du har vokst opp i forbindelse med en tid med en fantastisk utvikling etter andre verdenskrig. Men du er vokst opp i en tid hvor slit finnes i nær fortid. Fattigdom og kalde vintre og vedfyring med rå ved er ikke langt unna i tid i Norge ref. krigen eller 50 tallet. Norge var et ganske fattig og grisgrendt land på for noen tiår siden, før olje. Er du ung i dag så er du forresten en del av generasjon prestasjon. Er det ikke kalde vintre og rå ved så er det noe annet vi kan lage slit av. Foundation, slanking, brunkrem og suksess. Æsj, jeg er så lei av det ordet, suksess. Jeg forstår at det er viktig med gode prestasjoner og lønnsomhet i næringsliv og offentlig sektor. Men det jævla jaget etter suksess og definisjonen av hva suksess betyr – det koster mer enn det smaker. Idrettsmetaforene som pushes inn i næringslivet. Viktig med noen enere. Men sats heller på å løfte det brede laget. Millioner av folk. La folk finne sin vei til blomstring. La oss kalle det, det i mangel av noe annet. Blomstring er et bedre ord enn suksess fordi det ivaretar det indre i mennesket mer enn det fokuserer på fasade. Jeg kjenner noen som har veldig lite, men de har et morsommere liv enn veldig mange, de blomstrer hver dag men har etter den norske standard ISO Olje– ikke suksess.

Vel, tilbake til deg og fredningen.

Nå er du blitt utslitt og når du er utslitt så prøver du å bli uthvilt ut i fra den samme gamle oppskriften. Slite! Dette er en misforståelse av den vedtatte fredningen av deg. Vedtaksfredningen av deg handler om at du ikke skal slite. Du skal gå en lettere motstandsvei. Du skal blomstre.


Vi har et sterkt ønske om at kulturarven fra deg skal handle om at du lærte av å bli sliten, ikke at du fortsatte å gjøre det som gjorde deg sliten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar